Summa sidvisningar

måndag 21 september 2009

Fryshusandan i Enköping


I dag kom det ett brev från Fryshuset i Stockholm och det är dags att anmäla sig för dem som vill vara med.

UNT
Läs mera här.
Anmäl här.

Ungdomens Ark startades för snart tio år sedan av Annika Ekman och en poliskollega till henne. Målet var att samla ett gäng klottrande ungdomar och ge dem en alternativ sysselsättning.

Ungdomarna kommer som regel från trassliga hemmiljöer och är inte vana vid tvåvägskommunikation med vuxna. I vår verksamhet får de vuxenkontakter som lyssnar aktivt och tar till sig ungdomarnas omvärldsupplevelser. Ibland kan vi till och med få ta del av deras drömmar. Även om dessa drömmar sällan kan förverkligas, är det en bit på vägen att samtala om hur det borde vara och sedan resonera sig fram till hur det är möjligt att skapa positiva förändringar.

Det viktigaste är att bryta de handlingsmönster som leder till destruktiva gängbildningar och drogmissbruk.

Vi leker rätt mycket med våra ungdomar. Spelar kort, åker gokart, kämpar mot dem i paintball och liknande aktiviteter som kan fungera som ersättning till det slentrianmässiga hängandet och busandet på stan.

Det är mycket allvar också i lekarna eftersom det där öppnas möjligheter till den dialog som bara är möjlig när garden har sänkts.

För ett par år sedan började vi diskutera hur vi ska nå flera ungdomar och kom till slut fram till att boxningsträning är värt att testa. Det gick över förväntan bra eftersom den regelbundna träningen och disciplinen, tillsammans med de fysiska ansträngningarna, ger starka sociala band.

För framtiden har vi hopp och drömmar.

Vi hoppas att Enköpings ungdomar ska se vår förening som just en ark där de kan söka lite ro och få distans till en kaotisk tillvaro.

Vi hoppas att de ska kontakta oss när de vill ordna tävlingar och andra aktiviteter eller när de helt enkelt vill komma in i en värmestuga där värmen finns i atmosfären.

Vi hoppas att Enköpings kommun samt företagen och organisationerna även fortsättningsvis ska stödja vår verksamhet.

Drömmen är att vi en dag ska vara överflödiga.

Germund skrev

tisdag 8 september 2009

Fryshusandan i Enköping

Under gårdagens styrelsemöte presenterades Fryshusets projekt Fryshusandan och här kommer information om de två dagarna i Enköping.

Programmet 02-03 november:

Dag 1

8.00-9.00
Registrering Fika & Mingel

9.00-12.00
Open Space seminariet där alla får komma till tals och vi sätter hela länets ungdomsfrågor i fokus. Vuxna och ungdomar arbetar var för sig. De vuxna under ledning av Rosemary Waher Shennings, utbildningschef på Fryshuset. De unga under ledning av Ivar Forstadius, sakkunnig i ungdoms- och kulturfrågor.

12.00-13.00
Lunch

13.00-14.00
En huligans berättelse – teaterföreställning TOPBOY

14.00.14.30
Fika & Mingel

14.30-16.00
Anders Carlberg föreläser.
Anders Carlberg föreläser. Lifestories, två personer från Fryshuset berättar om sina liv och hur de idag arbetar på Fryshuset. Vattenfalls Energispridarpris, de nominerade och vinnaren presenteras och intervjuas.

16.00-17.00
Vuxna och unga diskuterar tillsammans resultatet från förmiddagens seminarier i ledning av Rosemary Waher Schennings och Ivar Forstadius.

19.00-21.00 Inte mer än fullt, tack!
Benny Haag håller en monolog om människans bästa vän – alkoholen. Benny är skådespelaren som agerar mitt ibland oss, utan att det känns som teater. Alkohol får människor att gå över gränser som de i nyktert tillstånd aldrig skulle ha passerat. Vad handlar det om egentligen bakom statistik, diagram, procentsatser och overheadbilder, medverkar gör Benny Haag, Greger Walve från Hela Människan och Anders Carlberg Fryshusets grundare och VD. Lokal; Kommer inom kort.
Dag 2

Skolutveckling

Passion pedagogik
Elevernas förmågor speglar direkt den kraft, inspiration och kunskap som lärarna besitter. Stolta lärare ger stolta elever och lärares lust leder till elevers lust. Först när lärare går till sitt arbete fulla av entusiasm och med fungerande redskap kan vi vända trenden med vikande resultat i de internationella mätningarna. Susanne Krog-Jensen, projektledare för Passion pedagogik leder workshopen.

Funktionshinder är inget hinder Magnus Jarnlo, lärare på NV-Asperger på Fryshusets Gymnasium, berättar om hur hans arbetslag arbetar med ungdomar med Asperger syndrom. Konkreta verktyg om hur du som ledare i klassrummet kan arbeta.

Ämnesintegration i skolan
Lärare vid Fryshusets gymnasium, berättar om arbetssättet med verklighetsbaserade och ämnesintegrerade projekt. Projekten utmanar eleverna att tillämpa teorikunskaper, problemlösningsförmåga och kreativitet.

Fritid

Att starta en attraktiv musikverksamhet för ungdomar
Nanny Marianovic, verksamhetsledare för F.U.S.E. Fryshusets musikverksamhet.Hur kan en attraktiv musikverksamhet för ungdomar se ut, studior, replokaler, kurser osv. Vad behöver man, personal, lokaler, pengar? Hur får man ungdomarna själva aktiva och engagerade?

Idrotten som skyddsfaktor
Hur kan man använda idrotten som ett verktyg för att åstadkomma positiv social utveckling för ungdomar? Pernilla Johansson från Lugna Gatan Support, Jasmina Pacariaz från 08 Stockholm Human Rights och Patric Asplund från Djurgårdsandan föreläser

Topboy
En huligans berättelse – teaterföreställning TOPBOY

Socialt

Hur man med lokal förankring får problemskaparna att bli problemlösare
Lugna Gatan jobbar med att skapa de förutsättningar som unga människor behöver för att utveckla en positiv identitet och en roll inom ramen för samhället. Representanter från Lugna Gatan föreläser.

Tjejers resa och vägen till ett starkare jag
En workshop där du deltar aktivt, testar metoder och får höra om United Sisters arbete med att stärka tjejers självkänsla. J Lilian Granlund verksamhetsansvarig för United Sisters Uppsala föreläser.

Hur möter vi våra ungdomar på Internet - möjligheter och utmaningar
Fryshuset påstår att ungdomar vill och behöver ha relationer med vuxna. Fryshusets Nätvandrare är vuxna som finns tillgängliga för ungdomar på communities och på vår egen webbsida Fryshuset.se. Maria Soares Lindberg tillsammans med Bernt Eriksson från Nätvandrarna föreläser.

Exit- att möta vit makt
Medarbetare från EXIT leder en caseövning om vit makt för förebyggande skolarbete. De bjuder också på ett utdrag ur EXIT:s skolmaterial för högstadier.

Elektra: Sharaf hjältar och hjältinnor
Elektra startade 2001 med en stödverksamhet och jobbar idag främst stödjande samt förebyggande genom projekten Sharaf hjältar och Sharaf hjältinnor. Sharaf betyder heder på arabiska. Tanken är att ungdomar med erfarenhet av hedersrelaterat förtryck genom dialog och utbildning, i bla mänskliga rättigheter och jämställdhet, kan påverkas och ändra sina värderingar, och i sin tur bli förebilder och påverka andra unga och vuxna. Personal från Elektra berättar om verksamheten och om hedersrelaterat våld och förtryck.

Brobyggarna
Brobyggarna ska med hjälp av vuxna förebilder arbeta för ett jämställt samhälle och ge unga killar god självkänsla, demokratiska värderingar och ett bra förhållningsätt gentemot sin omgivning. Babek Toloe Shagar från Brobyggarna föreläser

Summan av att ge människor en andra chans
Nationalekonomen Ingmar Nilsson föreläser utifrån de socioekonomiska bokslutet.

Germund skrev